VERBLIJFSGASTEN IN GELDERLAND

Hier zie je in de grafiek de trend van het aantal verblijfsgasten in Gelderland dit jaar, afgezet tegen vorig jaar. Dus bij een gelijk aantal gasten in 2019 en 2020 zou je op 100% komen. Ter verduidelijking is op die waarde de grijze lijn getrokken.

In januari en februari is er nog een flinke stijging van 11% en 15% te zien. In maart worden de eerste coronamaatregelen genomen en zet de daling in. Met daarna april als dieptepunt waarbij er nog minder dan 10% van het aantal gasten is overgebleven. In mei komen de eerste versoepelingen en durven een aantal mensen het weer aan om eropuit te trekken en te overnachten. Daarbij is Gelderland relatief populair en zit het aan de bovenkant met 39%. In juni zet dit verder door met 62% en als de echte zomerperiode begint dan is er zelfs een stijging van 12% te zien ten opzicht van juli 2019.

De cijfers van CBS lopen altijd 2 a 3 maanden achter, dus verder kunnen we nog niet kijken.

LET OP: er zijn meerdere pagina’s, klik hieronder door voor de verdere verdieping

GELDERLAND VS NEDERLAND

In deze grafiek heb ik dezelfde (groene) lijn van Gelderland afgezet tegen die van het landelijk gemiddelde en die van Noord-Holland. De laatste is gekozen om wat meer duiding te kunnen geven. Je ziet namelijk exact dezelfde tendens, maar wel een aanzienlijk verschil in impact. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat een provincie als Noord-Holland (met Amsterdam als grote trekpleister natuurlijk) veel afhankelijker is van buitenlands toerisme en dat steden minder in trek zijn dan landelijke en natuurgebieden.

HERKOMST

Wanneer de splitsing in herkomst gemaakt wordt is duidelijk te zien dat de binnenlandse markt minder hard geraakt wordt en zich met name veel sneller hersteld heeft. Door de maatregelen per land bleven veel Nederlanders dichterbij huis. Voor Nederlanders is Gelderland sowieso al een populaire bestemming en dat wordt verstrekt doordat rust en ruimte en natuur nu een nog belangrijkere factor zijn geworden.

Binnen de buitenlandse markt is met name Duitsland belangrijk. In juli zitten die op 83%, maar ook België met 78% zit boven het gemiddelde van het totale buitenlandse bezoek. Je ziet dus eigenlijk dat Duitsers en Belgen nog relatief veel komen en andere herkomstlanden minder.

OVERNACHTINGEN

Behalve het aantal verblijfsgasten zijn ook het aantal overnachtingen interessant om naar te kijken. Al is daarin eigenlijk dezelfde lijn te zien. De impact op overnachtingen is net iets minder groot. Dat zou betekenen dat de gasten die kwamen overnachten gemiddeld iets langer verbleven. Dat zie je ook op de volgende sheet.

VERBLIJFSDUUR

Het aantal nachten per gast is inderdaad over de hele periode iets hoger. Met als uitschieter april. In deze maand is het aantal gasten en overnachtingen extreem laag, wat natuurlijk zijn invloed heeft op dit cijfer. Misschien dat de mensen die nog verbleven andere redenen hadden dan vakantie of zakenreis en daardoor langer verbleven. In de maanden daarna wanneer vakanties weer meer ondernomen worden zien we het in ieder geval weer dalen. In Gelderland wat meer dan landelijk, wellicht omdat Gelderland altijd al een bestemming voor de ‘grote vakantie’ in de zomer is, waar andere provincies nu meer lange vakanties hadden dan normaal.

TYPE ACCOMMODATIES

Er zat een groot verschil in de maatregelen per type accommodatie, maar ook in waar gasten naar op zoek waren. Op bungalowparken en campings is meer ruimte, liggen meer in de natuur, is meer in de buitenlucht. Dus die waren in deze periode populairder.

Het is duidelijk te zien dat groepsaccommodaties de zwaarste klap hebben gehad. Qua regelgeving is daar lang heel weinig mogelijk geweest. Pas in juli is er herstel te zien, al is dat altijd nog fors minder dan vorig jaar. Waar de andere accommodatietypes in deze maand zelfs iets boven de 100%, dus op groei zitten.

De bungalowparken hebben qua aantal overnachtingen de minst diepe val en het snelste herstel laten zien. Ook kampeerterreinen deden het, relatief uiteraard, goed. Al is daar in juni nog een opvallend dipje te zien waardoor hotels/pensions/b&b’s (het is nogal een ruime categorie) even iets hoger uitkomt.

PS de piek in februari, met name voor kampeerterreinen, heeft wellicht te maken met het feit dat de vakanties dit jaar volledig in februari vielen (waar dat vorig jaar nog een kleine uitloop in maart had). Daarnaast is dit een relatief getal, maar de absolute aantallen zijn in februari voor kamperen erg klein. Met dergelijk kleine aantallen is de kans op een groot verschil in relatieve zin eerder aanwezig.

VRAGEN EN/OPMERKINGEN?

Pim Nouwens
Market Intelligence Analist
088 366 02 50 p.nouwens@visitveluwe.nl
VERBLIJFSGASTEN IN GELDERLAND
GELDERLAND VS NEDERLAND
HERKOMST
OVERNACHTINGEN
VERBLIJFSDUUR
TYPE ACCOMMODATIES
VRAGEN EN/OPMERKINGEN?