KERNCIJFERS TOERISME & RECREATIE

Meer over Pim Nouwens

Dat old-school met je fingerspitzengefühl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar er is tegenwoordig zoveel data beschikbaar. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, overheden, natuurorganisaties en toeristisch bedrijfsleven op de Veluwe.

Geschreven door:
Pim Nouwens
Market Intelligence Analist

INLEIDING

De Veluwe is voor veel binnenlandse (en ook steeds meer buitenlandse) bezoekers een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie. Het is misschien wel de bekendste en populairste bestemming in Nederland. Dat biedt veel kansen, maar ook uitdagingen.

Dus het is belangrijk om goed te monitoren. Hoe staat het er eigenlijk precies voor met het toerisme op de Veluwe? In samenwerking met Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland zijn kerncijfers over toerisme op de Veluwe samengesteld. Je vindt ze overzichtelijk terug in dit document.

Voor verdere verdieping zijn een aantal onderwerpen apart uitgelicht in een eigen monitor. Verwijzingen daarnaar zijn opgenomen bij de gerelateerde onderwerpen en zijn ook te vinden op partners.visitveluwe.nl.

BINNENLANDS TOERISME

In 2020 werden er net geen 1,6 miljoen binnenlandse vakanties gevierd op de Veluwe. Dat is 10% minder dan het voorgaande jaar. De daling zit vooral in het voorjaar waar door de coronacrisis geen overnachtingen mogelijk waren. In de zomer waren er juist meer binnenlandse vakanties. Enerzijds omdat Nederlanders binnen de landsgrenzen wilden/moesten blijven en anderzijds omdat er door het wegblijven van buitenlandse gasten ook meer plekken beschikbaar waren.

Tijdens deze binnenlandse vakanties werd er in 2019 ruim €330 miljoen uitgegeven volgens het Continu Vakantie Onderzoek. Dat is een groei van 7,8% ten opzichte van 2018. Gemiddeld komt dat neer op bijna €30 per dag.

OVERNACHTINGEN

VAKANTIES

BESTEDINGEN

BENCHMARK

LEEFSTIJL

LEEFSTIJL

1 op de 5 bezoekers van de Veluwe is een rustzoeker. De rustzoeker is daarmee de meest voorkomende leefstijl in onze regio. De overige leefstijlen zijn ongeveer gelijk verdeeld

Wil je meer weten over de leefstijlen en de leefstijlvinder, lees het hier.

HERKOMST

HERKOMST

De meeste binnenlandse vakantiegangers op de Veluwe komen uit Noord-Holland en Zuid-Holland. Samen zijn ze goed voor ruim de helft van alle bezoekers. In deze provincies wonen ook de meeste mensen, maar ook relatief gezien is de Veluwe daar populairder dan in andere provincies. Met uitzondering van Friesland, want daar is de Veluwe als vakantiebestemming nog iets populairder.

SPREIDING

SPREIDING

In 2019 zijn het aantal verblijfsgasten in de herfst en winter flink gestegen. In de herfst was er een groei van 34% en in de winter van 30%. In de zomer werd het ook drukker met een groei van 17%. De lente daarentegen daalde met 7%.

TYPE ACCOMMODATIE

TYPE ACCOMMODATIE

ACTIVITEITEN

ACTIVITEITEN

TOP 10 MEEST POPULAIRE ACTIVITEITEN TIJDENS VAKANTIE

 1. Wandeling maken – 18,8%
 2. Uit eten gaan (in een restaurant) – 17,8%
 3. Bezoek aan een natuurreservaat, natuurgebied – 12,8%
 4. Zwemmen – 9,6%
 5. Fietsen – 9,2%
 6. Funshopping (winkelen voor plezier) – 7,7%
 7. Bezoek aan bezienswaardige gebouwen – 5,2%
 8. Bezoek aan museum, oudheidkamer – 3,6%
 9. Bezoek aan dierenpark, safaripark, dolfinarium – 3,2%
 10. Bezoek aan pretpark, attractiepark – 1.8%

Bron: Continu Vakantie Onderzoek, NBTC-NIPO Research 2017-2018 / Bewerking Bureau Economisch Onderzoek provincie Gelderland

BUITENLANDS TOERISME

Voor inkomend buitenlands toerisme zijn er helaas geen cijfers specifiek voor de Veluwe beschikbaar. Daarom kijken we hiervoor naar cijfers op provincieniveau. Daarin is te zien dat er afgelopen jaren steeds meer buitenlandse gasten naar Gelderland kwamen. In 2021 was er een daling van 24% ten opzichte van 2020 in het aantal overnachtingen en daling van 17% in aantal gasten. 240.000 buitenlanders verbleven toen gezamenlijk 697.000 nachten in onze provincie.

Het aandeel buitenlandse toeristen ten opzichte van het totaal aantal toeristen is door toedoen van het coronavirus in de jaren 2020 en 2021 flink gedaald. Lag het percentage verblijfsgasten ten opzichte van het totaal aantal gasten in het topjaar 2019 nog op 17% is dit in 2021 teruggelopen naar 6,1%. Niet alleen zijn de absolute cijfers gedaald maar opvallend is dat ook het relatieve cijfer daalt. Dit komt doordat reizen naar het buitenland niet mogelijk was. Dit zorgde ervoor dat er minder buitenlandse verblijfsgasten naar Nederland (en dus ook Gelderland) kwamen en tegelijk dat veel Nederlanders hun vakantie(s) in eigen land vierden.

ONTWIKKELING

AANDEEL

HERKOMST

HERKOMST

Onze directe buurlanden zijn voor Gelderland de belangrijkste herkomstlanden en dan met name Duitsland. In 2020, in coronatijd, werd dat nog verder versterkt. Er verbleven weinig buitenlandse gasten, maar de gasten die kwamen waren Duits of Belgisch. Het aandeel van Duitsers steeg in 2020 zelfs naar 57% van het totaal aantal buitenlandse verblijfsgasten. In 2021 is het percentage Duitse gasten terug op het niveau van 2019 met 45%.

TYPE ACCOMMODATIE

TYPE ACCOMMODATIE

Buitenlandse toeristen verblijven vooral in hotels, bed & breakfasts ed. Ruim de helft (55%) geeft hieraan de voorkeur. Het deel van de verblijfsgasten dat voor een kampeerterrein koos in 2021 was 21%. Bungalowparken zijn bezig aan een opmars ten koste van verblijf in hotels waarbij 23% van de gasten voor deze accommodatie vorm kiest.

MEER WETEN?

MEER WETEN?

Wil je meer weten over de buitenlandse gasten? Voor de belangrijkste herkomstlanden worden aparte overzichten gemaakt. Ben je geïnteresseerd in de Duitse of Belgische bezoekers, dan kun je die al bekijken. Maak hieronder je keuze:

ECONOMISCHE IMPACT

Nederlanders besteedden in 2019 op de Veluwe €330 miljoen tijdens hun vakantie. Dat is inclusief verblijven op een vaste standplaats. De buitenlandse gast is hier dus niet in meegenomen. De gemiddelde besteding per persoon is €29,70. Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van €35,40.

Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor de lokale economie. In 2018 was deze sector goed voor 23.240 banen op de Veluwe, een groei van bijna 2% ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het goed voor een aandeel van 6,5% van de totale werkgelegenheid. Vooral de horeca en logiesverstrekking zijn hierin belangrijk.

AANTAL BANEN

AANDEEL WERKGELEGENHEID

BESTEDINGEN

AANBOD

Er zijn ruim 100.000 boekbare slaapplekken te vinden op de Veluwe, verdeeld over 514 overnachtingsaccommodaties. Met name de kampeerterreinen dragen hier aan bij: 210 locaties die goed zijn voor bijna 60.000 slaapplaatsen. Na de kampeerterreinen komen de bungalowparken, hotels en Bed & Breakfasts. Er zijn ook nog 58 groepsaccommodaties te vinden.

Let op: we volgen de cijfers en indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat bijvoorbeeld hotels, B&B’s, pensions ed samen in 1 categorie zitten en dat er veelal een ondergrens van 5 slaapplaatsen gehanteerd wordt. Dat laatste betekent dat met name B&B’s, die vaak kleinschaliger zijn dan de overige type accommodaties, waarschijnlijk ondervertegenwoordigd zijn in de cijfers. In werkelijkheid zullen er daar meer van zijn. Desalniettemin geeft het een goed beeld van de stand van zaken. De exacte definities zijn rechts ook toegevoegd.

AANTAL ACCOMMODATIES

AANTAL SLAAPPLAATSEN

VELUWE VS NEDERLAND

DEFINITIES

DAGATTRACTIES

DAGATTRACTIES

TOP 10 meeste bezochte (entreeheffende) attracties in 2019

 1. Koninklijke Burgers’ Zoo 1.129.234 bezoekers
 2. Het Nationale Park De Hoge Veluwe 625.000 bezoekers
 3. Nederlands Openluchtmuseum 559.910 bezoekers
 4. Dolfinarium 550.000 bezoekers
 5. Apenheul 500.000 bezoekers
 6. Julianatoren 450.000 bezoekers
 7. Kröller-Müller Museum 405.428 bezoekers
 8. Bezoekerscentrum Park De Hoge Veluwe 341.941 bezoekers
 9. Bospad Putten 266.203 bezoekers
 10. Aquacentrum Malkander 233.739 bezoekers

bron: Respons

EVENEMENTEN

EVENEMENTEN

Top 10 meest bezochte evenementen in 2019

 1. Heideweek Ede 225.000 bezoekers
 2. Veluws Zandsculpturen Festijn 200.000 bezoekers
 3. Airborne programma Arnhem 162.500 bezoekers
 4. World Living Statues Festival 150.000 bezoekers
 5. Airbornelanding 100.000 bezoekers
 6. Bevrijdingsfestival Wageningen 100.000 bezoekers
 7. Drakenbootfestival 100.000 bezoekers
 8. Oud Veluwse Markt 100.000 bezoekers
 9. Carnavalsoptocht Arnhem 75.000 bezoekers
 10. Koningsdag Apeldoorn 70.000 bezoekers

bron: Respons

ZAKELIJK BEZOEK

De Veluwe is bij de Nederlander ook een geliefde bestemming voor het houden van een- en meerdaagse zakelijke bijeenkomsten. De helft van de meerdaagse binnenlandse zakenreizen in Gelderland vindt op de Veluwe plaats. De ruim een kwart miljoen (ca. 254.000) meerdaagse zakenreizen die door de Nederlandse beroepsbevolking op de Veluwe zijn ondernomen in 2016, vertegenwoordigen een economische waarde van ongeveer € 96 miljoen. LET OP: deze gegevens zijn van 2016. In 2020 zullen de cijfers van het nieuwe Continu Zakenreis Onderzoek beschikbaar komen.

Hierbij vonden ca. 428.000 overnachtingen plaats. De meeste zakenreizen zijn van korte duur (bijna zes op de tien meerdaagse binnenlandse zakenreizen in Gelderland kende 1 overnachting). De toename van het aantal meerdaagse binnenlandse zakenreizen op de Veluwe t.o.v. het vorige onderzoek (+15%) bevond zich boven die van Gelderland en Nederland die beiden een groei van 4% kenden. Het aantal overnachtingen nam op de Veluwe met bijna een derde toe terwijl in Gelderland de toename ruim een kwart bedroeg.

De gemiddelde bestedingen zijn t.o.v. het vorige tweejaarlijkse onderzoek weer toegenomen en bedragen momenteel op de Veluwe ca. € 375 per persoon per zakenreis. Het Gelders en landelijke gemiddelde bevindt zich hier een fractie boven.

HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?

Saskia van der Veen
Accountmanager Noord-Veluwe
088 3660250 s.vanderveen@visitveluwe.nl
Hugo Veenendaal
Accountmanager Regio Arnhem & De Liemers
088 366 02 50 h.veenendaal@visitarnhemnijmegen.nl
Tim Jansen
Accountmanager Zuid-Veluwe
088 366 02 50 t.jansen@visitveluwe.nl
KERNCIJFERS TOERISME & RECREATIE
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
BINNENLANDS TOERISME
BINNENLANDS TOERISME 2/2
BUITENLANDS TOERISME
BUITENLANDS TOERISME 2/2
ECONOMISCHE IMPACT
AANBOD
DAGATTRACTIES & EVENEMENTEN
ZAKELIJK BEZOEK
CONTACT