Er kwamen in 2019 6.175.000 Duitse verblijfsgasten naar Nederland. Samen verbleven ze liefst 21.580.000 overnachtingen in ons land. Zoals bekend gaan veel Duitsers naar de kust en Amsterdam is uiteraard populair, maar ook Gelderland is een geliefde bestemming: 342.000 Duitsers verbleven in 2019 minstens 1 nacht in onze provincie.
Dat is bijna de helft (46%) van het totaal aantal buitenlandse toeristen en daarmee is ‘de Duitser’ verreweg de grootste groep inkomende toeristen. Gezien de groeipercentages is de verwachting dat dit de komende jaren alleen maar verder zal stijgen.
Belangrijk dus om zo veel mogelijk te weten over de Duitse toerist. Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat ondernemen ze op een vakantie? Wat geven ze uit? Hoe boeken ze? Etc. VisitVeluwe geeft je hier alle cijfers en inzichten waar jij je voordeel mee kunt doen.
HOE ONTWIKKELT HET DUITSE INKOMEND TOERISME ZICH?
In 2019 verbleven Duitsers voor het eerst meer dan 1 miljoen nachten in Gelderland. Door een stijging van 38%(!!) werd deze grens ruimschoots gepasseerd: 1.096.000 overnachtingen. Landelijk lag deze stijging op 12%.
Dan het aantal gasten. 343.000 Duitsers verbleven in 2019 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is een stijging van ruim 28% ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee blijft Duitsland niet alleen het belangrijkste herkomstland voor inkomend toerisme in onze provincie, maar verstevigt het die positie ook flink.
Dat is een fors grotere groei dan het landelijke gemiddelde, wat op 9% lag vorig jaar. Over een iets langere periode gekeken is de landelijke groei wel stabieler, rond de 10%. In onze provincie fluctueert de groei veel meer, met zelfs (een hele lichte) daling 2013 en 2014.
In de toekomst zullen er nog veel meer Duitsers onze kant op komen is de voorspelling. En geef ze eens ongelijk. Specifiek voor Duitsland voorspelt NBTC bijna een verdubbeling, van ruim 5,2 miljoen in 2017 naar ruim 10,3 miljoen buitenlandse bezoekers in 2030.
Helaas zijn er geen cijfers specifiek voor de Veluwe, vandaar dat we hier kijken naar Gelderland. We werken eraan om in de (nabije) toekomst wel weer cijfers op Veluws niveau te kunnen toevoegen.
Het aantal gasten uit Duitsland dat 1 of meer nachten in Gelderland verbleef in 2019 steeg met 28% naar 343.000. Het aantal overnachtingen steeg zelfs nog harder (38%) naar ruim boven de miljoen: 1.096.000. De gemiddelde verblijfsduur steeg daarmee van 3,0 nachten naar 3,2 nachten.
Indrukwekkende groeicijfers. Helemaal in vergelijking met het landelijk gemiddelde of andere herkomstlanden. Landelijk steeg het aantal Duitsers met 9%. Hieronder zien we de belangrijkste 3 herkomstlanden van toeristen in Gelderland. Duitsland is de laatste jaren altijd het grootst geweest, maar vanaf 2016 is de groei ook nog een stuk groter dan bij België en het Verenigd Koninkrijk.
Het is interessant om te kijken hoe Gelderland zich verhoudt tot Nederland. Gaat de extra toestroom van Duitse toeristen volgens de bestaande verhoudingen? Of zijn die extra toeristen wellicht meer personen die bovenmatig geïnteresseerd zijn in andere gebieden in het algemeen en Gelderland in het bijzonder? Hierboven zien we de groeipercentages van het aantal verblijfsgasten en overnachtingen. Nederland laat een redelijk stabiel groei zien van rond de 10% per jaar.
Gelderland geeft een grilliger beeld, maar laat zeker de laatste 4 jaar een grotere groei zien dan Nederland. De relatieve groei bevindt zich in de periode 2012-2019 met een toename van 147% ook ver boven de landelijke groei van 93%.
Een duidelijk verschil tussen de verblijfsgast en de dagbezoeker. Een logische verklaring is de ligging uiteraard. De oostelijke provincies, die aan Duitsland grenzen, scoren hoger op dagbezoek. De westelijke provincies aan zee scoren hoger op verblijf. Ook de grote steden zullen hierin hun aandeel hebben. Gelderland scoort met een 4e en 5e plek bij beiden gemiddeld.
De prognose van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is dat de groei van het inkomend toerisme vanuit Duitsland naar Nederland in 2019 met 4% stijgt. Dat lijkt een voorzichtige voorspelling daar het groeipercentage de afgelopen 5 jaar consequent rond de 10% ligt, al zien we in het eerste kwartaal al een daling.
Voor Gelderland is de lijn een stuk grilliger en de toekomst dus ook een stuk lastiger te voorspellen, maar wij voorspellen 15% meer Duitse toeristen. In het eerste kwartaal is zowel bij het aantal gasten als het aantal overnachtingen een stijging van 20% te zien.
Als we nog verder in de toekomst kijken, dan wordt 2030 vaak gebruikt. Het afgelopen jaar bewonderden ruim 1,3 miljard mondiale reizigers uiteenlopende plekken op de wereld. De UNWTO verwacht dat dit er in 2030 1,8 miljard zijn. Het NBTC meldt op haar beurt voor Nederland dat voorzichtige schattingen voorspellen dat het aantal inkomende bezoekers met minimaal 50% groeit van 18 miljoen in 2017 naar 29 miljoen in 2030. Zet de groei van de afgelopen jaren zich exponentieel door, dan kan dat in 2030 oplopen tot maar liefst 42 miljoen internationale gasten. Voor andere gebieden dan Amsterdam, de randstad of de kust komt een voorspelling van een groei van 39% trouwens.
Specifiek voor Duitsland voorspelt NBTC bijna een verdubbeling, van ruim 5,2 miljoen in 2017 naar ruim 10,3 miljoen in 2030. Let op: voorspellingen zover in de toekomst zijn erg lastig. Het houdt met een aantal zaken wel rekening, maar zaken als de Brexit, verduurzaming ed zijn hierin niet in verschillende scenario’s meegenomen. Hoe dan ook, moeten we zeker rekening houden met een flinke groei van vakantiegangers komende jaren en zeker ook specifiek vanuit Duitsland.
WIE WAT WAAR?
Om de Duitse bezoeker goed te kunnen ontvangen, is het goed om ze goed te leren kennen. Wie zijn het? Uit welk deel van Duitsland komen ze? In welke periode komen ze? Komen ze met de auto of op een andere manier? En wat zijn eigenlijk de beweegredenen om hier naartoe te komen? We hebben de antwoorden hier voor je op een rijtje gezet.
DE BELANGRIJKSTE CONCLUSIES:
doelgroepen Nora en Mary zijn het grootst
verreweg de meeste Duitse verblijfsgasten komen uit Nordrhein-Westfalen
mei, de zomervakantie en oktober zijn populaire perioden
ze komen vooral met de auto
relaxen en uitwaaien zijn belangrijke beweegredenen om hier naartoe te komen
Binnen het lifestyle-segmentatiemodel van Motivaction worden consumenten ingedeeld op basis van socio-demografische variabelen, levensstijlen en reisbehoeften. De segmenten in dit model zijn vertaald naar 5 doelgroepen middels persona’s: Mary, Michael, Nora, Paul en Peter (wil je meer over hen weten? NBTC geeft inzicht).
De Duitse bevolking is redelijk gelijk verdeeld over de vijf doelgroepen. Maar welke hiervan komen er naar de Veluwe? Hierboven wordt specifiek ingezoomd op de bezoekers (van 18 jaar en ouder) uit Noordrijn-Westfalen en Niedersaksen die de Veluwe bezocht hebben. Uitgesplitst naar vakantiegangers en dagbezoekers. Michael, Mary en Nora zijn duidelijk het meest enthousiast over de Veluwe als bestemming voor een vakantie of dagtocht.
LEEFTIJD
Van de Duitsers die wel eens op vakantie zijn geweest in Nederland is er nauwelijks een verschil in populariteit waar te nemen qua leeftijd. In alle leeftijdscategorieën is ongeveer de helft wel eens op vakantie geweest in Nederland. Bij dagjesmensen liggen de percentages maar iets hoger, voor de jongeren (18-24 jaar) zelfs iets lager.
GEZINSSAMENSTELLING
De verschillen in populariteit van Nederland voor een dagtocht of vakantie is voor de gezinssamenstellingen niet heel groot. Vakantie is iets populairder onder huishoudens met het jongste kind tussen de 13-18 jaar. Voor een dagtocht is Nederland iets populairder bij huishoudens zonder of met oudere kinderen.
Vooral voor inwoners van de aan Nederland grenzende deelstaten is Nederland een aantrekkelijke bestemming voor een dagje weg of vakantie. Nordrhein Westfalen is met ruim 50% voor zowel korte als langere vakanties verreweg de belangrijkste herkomstdeelstaat. Daarachter zijn Niedersachsen en Rheinland Pfalz met beiden ongeveer 15% het grootst (bron: ReiseAnalyse, 2017). Dit betekent dus dat 4 op de 5 Duitsers die op vakantie gaan naar Nederland uit deze 3 gebieden in het westen van Duitsland komen.
Van de Duitsers die wel eens op vakantie in Nederland zijn geweest geeft iets meer dan de helft (52%) aan gemiddeld genomen één keer per jaar of vaker een (korte) vakantie in Nederland te houden (bron: meer inzicht in Duitse vakantiegangers, 2017). Maar wanneer komen ze dan? Globaal genomen houdt dit de standaard verdeling aan die we zowel bij binnenlandse als andere buitenlandse toeristen zien: een piek in het voorjaar in mei en de traditionele zomervakantie maanden juli en augustus. Twee dingen vallen echter op bij de Duitser. De piek in mei is hoger dan in de zomer en relatief gezien is oktober ook populair. Zie hieronder.
Goed om te beseffen is dat Duitsland meer officiële feestdagen en vrije dagen heeft dan Nederland (bron: OESO). En ook belangrijk is dat ze andere feestdagen hebben zoals bijv De dag van de Duitse eenheid, Sacramentsdag, dag van de arbeid of Allerheiligen. Dit kan ook meteen deels het verschil in mei en oktober verklaren, aangezien er een aantal in mei en oktober zijn.
Gezien de (voorspelde) drukte op toeristisch gebied is het ook interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de spreiding in tijd. Hieronder zien we dat er voorlopig nog geen duidelijke trend zichtbaar is in de drukte binnen de seizoenen van Duitse vakantiegangers naar Gelderland.
Verreweg de meeste Duitse toeristen komen met de auto naar Nederland. Bijna 1 op de 10 komt met het vliegtuig en een klein deel met de trein. Al is dat laatste aandeel wel stijgende. Alhoewel dit de meest recente cijfers zijn, dateren ze wel van 2014. Dus er kan al veel veranderd zijn.
Vergeleken met andere herkomstlanden, komen verblijfsgasten uit Duitsland relatief vaak voor vakantie naar Nederland (69% om 86%). Het andere deel komt als zakelijk bezoeker.
We hebben nog wat verder ingezoomd op de toerist en diens bezoekredenen. Waarom kiest hij voor Nederland? Er is specifiek onderzoek gedaan onder de belangrijkste herkomstmarkt voor Nederland en de Veluwe, namelijk de deelstaten Noordrijn Westfalen en Niedersaksen. Daarnaast zijn alleen mensen gevraagd die de kans reëel achten dat ze in de komende 3 jaar een (korte) vakantie naar Nederland gaan ondernemen.
Van de Duitsers die wel eens op vakantie in Nederland zijn geweest geeft iets meer dan de helft (52%) aan gemiddeld genomen één keer per jaar of vaker een (korte) vakantie in Nederland te houden. Onder 18-34 jarigen en gezinnen met kinderen (< 18 jaar) ligt de bezoekfrequentie iets hoger dan gemiddeld.
Circa een derde deel van de vakantiegangers en de makers van een dagtocht kan betiteld worden als frequente bezoeker van Nederland (4 keer of vaker in de afgelopen 3 jaar). Frequente vakantiegangers en makers van een dagtocht naar Nederland (> 3 keer) zijn relatief veel vertegenwoordigd in de segmenten Nora en Michael en iets minder in het segment Mary.
VERBLIJF
267.000 Duitsers verbleven in 2018 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Ze verbleven het vaakst in een hotel. Ze verblijven daar gemiddeld wel maar 1,6 nacht. Op campings (3,9) en bungalowparken (4,75) blijven gasten beduidend langer.
Tijdens hun verblijf gaat de Duitse toerist het liefst wandelen door een stad. Het bezoeken van een natuurgebied en historische bezienswaardigheden en het maken van een rondvaart scoren relatief hoog bij 45-64 jarigen. Een dierentuin en een attractiepark zijn bovengemiddeld populair bij gezinnen met jonge kinderen (resp. 36% en 39%). Evenementen/festivals scoren hoog bij jongeren tot 25 jaar (30%).
Een Duitser besteedt tijdens diens verblijf gemiddeld een stuk meer dan de binnenlandse toerist:
Duitse verblijfsgasten in Gelderland verblijven het vaakst in een hotel. Ze verblijven daar gemiddeld wel maar 1,6 nacht. Op campings (3,9) en bungalowparken (4,75) blijven gasten beduidend langer. Hotels zijn in de laatste jaren (2012-2018) iets populairder geworden, ten koste van het aandeel van groepsaccommodaties, maar het is minimaal. Er is dus eigenlijk nauwelijks een trend waarneembaar.
Er kwamen in 2018 5.689.000 Duitse verblijfsgasten naar Nederland. Samen verbleven ze liefst 19.329.000 overnachtingen in ons land. 267.000 Duitsers verbleven in 2018 minstens 1 nacht in de provincie. Dat is een groei van 19,7% ten opzichte van het jaar ervoor!
Gemiddeld komt dat neer op ongeveer 3 nachten per gast. Dat is zoals hieronder te zien eigenlijk al jaren zo. Vergeleken met andere belangrijke herkomstlanden zoals België (2,4) en het Verenigd Koninkrijk (2,2) is dat veel.
Een stadswandeling en het bezoeken van het strand zijn de meest populaire activiteiten tijdens een bezoek aan Nederland. Het bezoeken van een natuurgebied en historische bezienswaardigheden en het maken van een rondvaart scoren relatief hoog bij 45-64 jarigen. Een dierentuin en een attractiepark zijn bovengemiddeld populair bij gezinnen met jonge kinderen (resp. 36% en 39%). Evenementen/festivals scoren hoog bij jongeren tot 25 jaar (30%). Het segment Nora heeft een relatief sterke voorkeur voor musea, natuurgebieden, historische bezienswaardigheden en evenementen.
Door Duitsers wordt gemiddeld €442 per persoon per verblijf besteed. In totaal werd er door de Duitse verblijfsgasten ruim €2,3 miljard in Nederland besteed (2017).
ZOEKEN EN BOEKEN
Vanuit Duitsland wordt in Google vooral gezocht op ‘Holland’ door mensen die geïnteresseerd zijn in een vakantie of dagje weg naar Nederland. Ruim 4x zoveel als op ‘Niederlande’ en nog veel meer dan op ‘Nederland’. Ze zoeken veelal naar overnachtingsaccommodaties. Daarbinnen is ‘ferienhaus’ erg populair. Daarop wordt 2x zoveel gezocht als op ‘ferienwohnung’, een term die zelf ook in de top 5 staat. Daarnaast zijn campings (campingplatze) en center parcs veel gezocht.
Duitse gasten boeken, niet heel verrassend, voor het merendeel online op websites. Via telefoon, fax en e-mail wordt door net iets minder dan een kwart van de Duitsers geboekt. Ze doen dat vooral zo’n 4 to 12 weken vantevoren. Kunnen boeken in hun eigen taal (geen Google Translate) vindt een heel groot gedeelte daarbij belangrijk. Ook beschikbaarheid van omgevingsinformatie en menukaarten in het Duits vindt meer dan de helft van deze Duitsers belangrijk voor hun keuze.
Ook de Duitse gast boekt tegenwoordig vooral online (59%) en uiteraard steeds meer via telefoon en tablet. ‘Offline’ (via telefoon, fax, e-mail) wordt nog altijd een kwart ongeveer geboekt. Uit cijfers van Euregio blijkt verder dat 31,8% werd beïnvloed door korting of aanbiedingen.
De meeste Duitse vakantiegangers boeken de vakantie 4 tot 12 weken van tevoren. We weten dat Duitsers afgelopen jaar vooral in mei kwamen, maar ook de zomervakantie was uiteraard populair. Daarnaast was er ook een opvallend hoge piek in oktober te zien. Dat is goed om te weten voor bijvoorbeeld marketingactiviteiten.
Let op: Deze cijfers dateren uit 2014, dus het kan zijn dat het inmiddels verschoven is.
Uit onderzoek dat VisitVeluwe heeft laten uitvoeren blijkt dat 65% van de personen die Nederland (zeer) waarschijnlijk gaat bezoeken in de komende 3 jaar het belangrijk vindt om te kunnen boeken bij een Duitstalige website. Slechts 12% vindt dat onbelangrijk. Ook beschikbaarheid van omgevingsinformatie en menukaarten vindt meer dan de helft van deze Duitsers belangrijk.
Vanuit Duitsland wordt in Google vooral gezocht op ‘Holland’ door mensen die geïnteresseerd zijn in een vakantie of dagje weg naar Nederland. Ruim 4x zoveel als op ‘Niederlande’ en nog veel meer dan op ‘Nederland’.
Ze zoeken veelal naar overnachtingsaccommodaties. Daarbinnen is ‘ferienhaus’ erg populair. Daarop wordt 2x zoveel gezocht als op ‘ferienwohnung’, een term die zelf ook in de top 5 staat. Daarnaast zijn campings (campingplatze) en center parcs veel gezocht.
Op het gebied van recreatie zijn strand, markten (met name ‘stoffmarkt’) en specifieke attracties in trek.
Er is 4 jaar aan data over zoekvolumes op zoekopdrachten in Google vanuit Duitsland bekend bij VisitVeluwe. Wil je daar meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.