Er verbleven ongeveer 4 miljoen gasten in Gelderland afgelopen jaar (2021). Dat is 20% meer dan het jaar ervoor. Het verschil komt met name door het voorjaar. Toen in 2020 corona uitbrak lag het toerisme volledig stil, terwijl in 2021 ondanks coronamaatregelen er continu mogelijkheden om te overnachten zijn geweest. In de zomermaanden zijn de cijfers vrijwel identiek met voor beide jaren een piek in augustus. In het najaar waren er weer iets meer verblijfsgasten in 2021 dan in 2020. Gelderland zit met 20% iets boven het landelijk gemiddelde van 17%.
Ondanks de forse stijging zit het aantal verblijfgasten in 2021 onder het niveau van voor corona. Ten opzichte van 2019 zijn er 8% minder gasten verbleven. Er is ook een duidelijke verschuiving te zien in de seizoenen. De zomer is drukker geworden, terwijl het laagseizoen juist minder druk is geworden. Dit komt uiteraard door de diverse coronamaatregelen waardoor minder mensen in de winter eropuit trekken en er in de zomer een inhaalslag gemaakt wordt.
De meest actuele cijfers van het CBS zijn t/m november. Voor het vergelijk tussen jaren zijn de cijfers van december 2021 geschat.
Een belangrijke verandering die onder de gegevens van vorige pagina ligt is de herkomst van verblijfsgasten. Sinds de intrede van corona komen er door de reisbeperkingen en hang naar veiligheid namelijk veel minder buitenlandse gasten naar Nederland en dus ook Gelderland. In 2019 kwamen er bijna 750.000 buitenlandse toeristen naar onze provincie. In 2021 waren dat er nog ongeveer 250.000. Een daling van 66%!
Daarentegen bleven Nederlanders ook meer in eigen land. Zij gingen met name op zoek naar rust en ruimte. Samen met het feit dat Veluwe de meest populaire vakantiebestemming is onder Nederlanders, maakt dat er afgelopen jaar voor binnenlandse verblijfsgasten zelfs een stijging van 5% ten opzichte van 2019 is te zien.
In de grafiek is 2019 als uitgangspunt genomen, dat is 100%. Dus de 59% van januari bij binnenlandse gasten betekent dat er ten opzichte van de binnenlandse gasten in 2019 er in 2021 nog 59% ‘over zijn gebleven’.
Van de verblijfsgasten uit het buitenland is bijna de helft (46%) afkomstig uit Duitsland en bijna een kwart uit België (22%). Dat zijn verreweg de belangrijkste herkomstlanden, want daarna komt het Verenigd Koninkrijk met nog geen 2%.
Behalve herkomst is het type accommodatie interessant, aangezien corona ook daar een grote invloed op heeft. Centraal Bureau voor de Statistiek onderscheidt 4 typen accommodaties: Hotels/Pensions/B&B’s, Bungalowparken, Campings en Groepsaccommodaties. Zoals in de bijgevoegde grafieken te zien elk met hun eigen verhaal.
Bij de hotels en B&B’s was voor corona altijd een redelijk stabiel beeld te zien zonder grote seizoensinvloeden, zoals in 2019 te zien in de grafiek. In 2020 is echter een omslag te zien met lage aantallen gasten in het laagseizoen en een piek in de zomer. Ook in 2021 is deze lijn terug te zien, al zijn de aantallen over het algemeen hoger en houdt de piek langer aan.
Bij de bungalowparken is ook een duidelijke verstoring van de trend te zien in 2020, maar in tegenstelling tot bij de hotels herstelt deze zich in 2021 weer. De lijn is constanter en zelfs met grotere aantallen.
Kampeerterreinen hebben altijd de grootste seizoensinvloed. Daardoor is de invloed van corona relatief klein. In de zomer wordt er volop gekampeerd en in de koudere maanden veel minder. Dat was voor corona zo, maar sinds corona nog steeds.
Groepsaccommodaties zijn het hardst geraakt door de coronacrisis. Groepen worden vermeden. In 2021 was er pas weer herstel te zien, maar nog altijd niet de aantallen van 2019.