KERNCIJFERS TOERISME & RECREATIE

Kerncijfers toerisme en recreatie regio Arnhem Nijmegen.

INLEIDING

De regio Arnhem Nijmegen is voor bezoekers uit binnen- en buitenland een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie. Maar hoe staat het er eigenlijk precies voor met het toerisme in deze regio? In samenwerking met Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland zijn kerncijfers over toerisme samengesteld. Je vindt ze overzichtelijk terug in dit document.

Gebruikte cijfers in dit document zijn afkomstig uit o.a. het ContinuVakantieOnderzoek, het ContinuZakenreisOnderzoek, Statistiek Logiesaccommodaties van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de provinciale werkgelegenheidsenquête (PWE) van de provincie Gelderland en het onderzoek naar de economische impact van toerisme en recreatie in de regio Arnhem Nijmegen.

BINNENLANDS TOERISME

In 2019 werden er ruim 570.000 binnenlandse vakanties gevierd in de regio Arnhem Nijmegen. Dat is 16% meer dan het voorgaande jaar. Nederlanders verbleven tijdens toeristische binnenlandse vakanties in 2019 2.371.000 nachten in onze regio. Dat is een stijging van van bijna 4% ten opzichte van het jaar ervoor.

De meeste binnenlandse vakantiegangers in de regio Arnhem Nijmegen komen uit Noord-Holland en Zuid-Holland. Gevolgd door de eigen provincie Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Binnenlandse vakantiegangers overnachten het meeste in een hotel. Ook kamperen is voor de regio Arnhem Nijmegen een belangrijk accommodatietype.

OVERNACHTINGEN

VAKANTIES

HERKOMST

ACCOMMODATIES

INKOMEND TOERISME

Voor inkomend buitenlands toerisme kijken we naar cijfers van Gelderland, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er komen steeds meer buitenlandse gasten naar Gelderland. In 2019 werd er een groei van 21% bereikt ten opzichte van 2018 in het aantal overnachtingen en groei van 11% in aantal gasten. 750.000 buitenlanders verbleven gezamenlijk 2.163.000 nachten in onze provincie. Kijken we naar een langere periode (2012-2018) dan zien we dat het inkomend toerisme in Gelderland zelfs met bijna 70% is toegenomen. Dat is meer dan de nationale toename van ruim 55%.

Dit resulteert dan ook in een toename van het marktaandeel van Gelderland t.o.v. Nederland voor het aantal buitenlandse gasten. In 2019 is het aandeel van Gelderland 3,7%. Dat is op het eerste oog wellicht een bescheiden aandeel, maar goed om hierbij te weten is dat Noord-Holland (met name Amsterdam) al meer dan de helft van al het bezoek ‘opeist’. Er is dus wel een duidelijke groei te zien in het Gelderse aandeel, van 3,1% in 2009 tot respectievelijk 3,3 en 3,6% in 2012 en 2018.

ONTWIKKELING

AANDEEL

HERKOMST

ECONOMISCHE IMPACT

Uit het ‘impactonderzoek vrijetijdseconomie regio Arnhem Nijmegen’ dat Dynamic Concepts in 2018 deed in opdracht van Visit Arnhem Nijmegen bleek dat toerisme en recreatie zorgde voor € 1,6 miljard aan directe bestedingen in de lokale economie. Deze €1,6 miljard aan directe bestedingen voortvloeiend uit toerisme en recreatie in de regio Arnhem Nijmegen zorgen daarnaast voor een (indirecte) toegevoegde waarde van €535 miljoen aan de keten van sectoren (bijvoorbeeld toeleveranciers). Daarnaast voegt het ook nog ruim 11 duizend banen toe aan de werkgelegenheid.

Werkgelegenheid
Recreatie & Toerisme was in 2018 goed voor 26.590 banen in de regio Arnhem Nijmegen. Dat is een groei van bijna 4% ten opzichte van 2017.

AANTAL BANEN

AANDEEL WERKGELEGENHEID

ACCOMMODATIES

Er zijn ruim 33.000 boekbare slaapplekken te vinden in de regio Arnhem Nijmegen, verdeeld over 242 overnachtingsaccommodaties. Met name de kampeerterreinen dragen hier aan bij: 63 locaties die goed zijn voor bijna 20.000 slaapplaatsen. Na de kampeerterreinen komen de hotels, gevolgd door de bungalowparken

Let op: we volgen de cijfers en indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat betekent dat bijvoorbeeld hotels, B&B’s, pensions ed samen in 1 categorie zitten en dat er veelal een ondergrens van 5 slaapplaatsen gehanteerd wordt. Dat laatste betekent dat met name B&B’s, die vaak kleinschaliger zijn dan de overige type accommodaties, waarschijnlijk ondervertegenwoordigd zijn in de cijfers. In werkelijkheid zullen er daar meer van zijn. Desalniettemin geeft het een goed beeld van de stand van zaken. De exacte definities zijn rechts ook toegevoegd.

AANTAL ACCOMMODATIES

AANTAL SLAAPPLAATSEN

DEFINITIES

ZAKELIJK BEZOEK

Gelderland is een geliefde bestemming voor het houden van een- en meerdaagse zakelijke bijeenkomsten. In 2019 ging het om ruim een half miljoen binnenlandse zakenreizen. Een groei van 1,3% ten opzichte van 2016. Hierbij vonden 859.000 overnachtingen plaats. Ook gaf ruim de helft van de ondervraagden in het ContinuZakenreisOnderzoek aan dat ze Gelderland een (zeer) aantrekkelijke zakelijke bestemmingen vinden.

Binnen Gelderland is de Veluwe de populairste bestemmingen voor binnenlandse zakenreizen, zo’n 55% van de Gelderse zakenreizen vindt plaats op de Veluwe. De regio Arnhem Nijmegen volgt op een tweede plek met 24% van de binnenlandse zakenreizen.

Uitgaven

De gemiddelde uitgave per persoon bij een binnenlandse zakenreis was in 2019 € 406,-. Opvallend is dat deze in Gelderland significant hoger is in 2019, namelijk € 443,- per persoon. Terwijl dit in 2016 in Gelderland nog € 382,- per persoon was. In totaal vertegenwoordigen de binnenlandse zakenreizen in Gelderland een economische impact van € 222 miljoen.

HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?

Hugo Veenendaal
Accountmanager Regio Arnhem & De Liemers
088 366 02 50 h.veenendaal@visitarnhemnijmegen.nl
Tatos Ohan
Accountmanager Rijk van Nijmegen & De Betuwe
088 366 02 50 t.ohan@visitarnhemnijmegen.nl
KERNCIJFERS TOERISME & RECREATIE
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
BINNENLANDS TOERISME
INKOMEND TOERISME
ECONOMISCHE IMPACT
ACCOMMODATIES
ZAKELIJK BEZOEK
HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?