DE ZAKEIJKE REIZIGER

Geschreven door:
Omar van Beek
Business Intelligence Marketeer

INLEIDING

In 2023 zijn er 17.350.000 zakelijke overnachtingen in Nederland geweest. Dit is een stijging ten opzichte van 2022 van 5%. Hiermee komt het aantal overnachtingen langzaam weer in de buurt van 2018 en recordjaar 2019.

Kijken we naar de overnachtingen in de provincie Gelderland dan zijn logischerwijs vergelijkbare cijfers te herkennen. In 2023 zijn er 1.280.000 zakelijke overnachtingen in de provincie geweest. Dit is een stijging van 200.000 overnachtingen ten opzichte van 2022.

Qua aantal zakelijke overnachtingen neemt de provincie Gelderland een gedeelde vierde plek in na Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. 7% van het totaal aantal zakelijke overnachtingen in 2023 vond plaats in Gelderland.

Wat weten we nog meer van de zakelijke reiziger? Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat geven ze uit? Hoe boeken ze? We geven je hier alle cijfers en inzichten waar jij je voordeel mee kunt doen.

HOE ONTWIKKELT HET ZAKELIJKE TOERISME ZICH?

Nederland had in 2019 een beroepsbevolking van circa 7,5 miljoen personen. In hetzelfde jaar zijn er circa 9 miljoen zakenreizen in binnen- en buitenland ondernomen. De verdeling is 5 miljoen voor de buitenlandse en 4 miljoen voor de binnenlandse zakenreizen.

Kijken we naar de ontwikkelingen na 2019 dan is te zien dat de pandemie grote invloed heeft gehad.  Wanneer we puur en alleen kijken naar de zakelijke overnachtingen (dus een zakelijke reis met minimaal een overnachting) dan waren dit er in 2023 17.350.000.

Voor Gelderland geldt tevens dat het aantal zakelijke overnachtingen toegenomen van 1.080.000 in 2012 naar 1.280.000 in 2023 (18,5%). Hiermee komt Gelderland op een gedeelde 4e plaats ten opzichte van de andere Nederlandse provincies.

SAMENVATTING

ONTWIKKELING ZAKELIJK VERBLIJF

GELDERLAND VS NEDERLAND

GELDERLAND VS ANDERE PROVINCIES

DE NATIONALE ZAKENREIZIGER

Kijken we naar wie de binnenlandse zakelijk reizigers zijn zien we dat de meerderheid tussen de 35 en 44 jaar oud en in loondienst is. De belangrijkste reden om op zakenreis te gaan is om een opleiding of training te volgen. Dit wordt gevolgd door een bezoek aan klanten.

Ze reizen hoofdzakelijk per auto en verblijven gemiddeld 1.7 nachten in een 4 sterren hotel. Daarbij wordt € 405.- euro per persoon uitgegeven. De verblijfskosten nemen daarbij de grootste deel van de kosten voor de rekening. Een binnenlandse zakenreiziger is globaal in twee groepen in te delen namelijk individueel en MICE. Voor beide groepen geldt dat de provincie Gelderland in de top 3 van populaire bestemmingen staat.

Wie zijn het?

Waarom komen ze?

Hoe komen ze?

Hoe lang & waar verblijven ze?

Wat geven ze uit?

Welk type zakenreis maken ze?

DE ZAKENREIZIGER VELUWE, ARNHEM & NIJMEGEN

Bij een zakelijke reis naar Gelderland gaat 55% van de reizigers naar de Veluwe. Hier verblijven ze vervolgens gemiddeld 1.7 nachten. Bijna 40% van de zakelijke reizigers komt naar de Veluwe, Arnhem of Nijmegen om een opleiding of training te volgen. 16% van de zakelijke reizigers komt naar de regio’s voor een vergadering. Tijdens het verblijf geven ze gemiddeld € 443.- per persoon uit. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde dat op € 405.- per persoon ligt.

Waarom komen de zakelijke reizigers naar de regio’s? Belangrijke aspecten zijn de aantrekkelijkheid en het imago van het gebied. Dit wordt bepaald door te kijken naar zaken als het aanbod van vergaderruimtes, bereikbaarheid, uitstraling, vrije tijd mogelijkheden & overnachtingsopties. De Veluwe heeft op zowel aantrekkelijkheid en imago een voorsprong op Arnhem en Nijmegen. Echter beide regio’s scoren zeker op het gebied van uitstraling en overnachtingsopties goed.

Waar verblijven ze?

Waarom komen ze?

Aantrekkelijkheid & Imago

Wat geven ze uit?

HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?

Tatos Ohan
Accountmanager Rijk van Nijmegen & De Betuwe
088 366 02 50 t.ohan@visitarnhemnijmegen.nl
Hugo Veenendaal
Accountmanager Regio Arnhem & De Liemers
088 366 02 50 h.veenendaal@visitarnhemnijmegen.nl
DE ZAKEIJKE REIZIGER
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
ONTWIKKELING
DE NATIONALE ZAKENREIZIGER
DE ZAKENREIZIGER VELUWE, ARNHEM & NIJMEGEN
CONTACT