Er kwamen in 2021 2.596.000 Duitse verblijfsgasten naar Nederland. Vanwege COVID en de daarbij behorende maatregelen is dit een daling ten opzichte van het recordjaar 2019 van 48%. Voor 2021 komt daar nog een daling bij van 21% ten opzichte van 2020. Samen verbleven ze liefst 10.115.000 overnachtingen in ons land. Zoals bekend gaan veel Duitsers naar de kust en Amsterdam is uiteraard populair, maar ook Gelderland is een geliefde bestemming met 368.000 Duitse overnachtingen.
Dat is bijna de helft (41%) van het totaal aantal buitenlandse toeristen en daarmee is ‘de Duitser’ verreweg de grootste groep inkomende toeristen.
Belangrijk dus om zo veel mogelijk te weten over de Duitse toerist. Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat ondernemen ze op een vakantie? Wat geven ze uit? Hoe boeken ze? Etc. VisitVeluwe geeft je hier alle cijfers en inzichten waar jij je voordeel mee kunt doen.
HOE ONTWIKKELT HET DUITSE INKOMEND TOERISME ZICH?
Waar in 2019 door Duitsers meer dan 1 miljoen overnachtingen in Gelderland plaatsvonden is er door COVID, en de daarbij behorende maartregelen, de afgelopen twee jaar een sterke daling te zien. Het verblijf in 2020 is met 49% gedaald en is de daling in 2021 verder doorgezet met een daling van 34%. Hiermee komt het totaal aantal overnachtingen op een vergelijkbaar aantal dan dat van 2014. Landelijk lag de daling in 2021 op 17%.
Dan het aantal gasten. 109.000 Duitsers verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is een daling van 33% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ondanks deze daling blijft Duitsland hiermee het belangrijkste herkomstland voor inkomend toerisme in onze provincie.
De daling op landelijk niveau van Duitse gasten lag in 2021 op 21%. Dit komt doordat de daling in de kustprovincies minder groot was dan in de rest van Nederland.
In de toekomst kijken is vanwege de onzekerheid rondom het Corona-virus lastig. Specifiek voor Duitsland voorspelt NBTC bijna een verdubbeling, van ruim 5,2 miljoen in 2017 naar ruim 10,3 miljoen buitenlandse bezoekers in 2030. Deze voorspelling is echter gedaan voor de crisis waardoor deze aantallen naar alle waarschijnlijkheid bijgesteld moeten worden.
Het aantal gasten uit Duitsland dat 1 of meer nachten in Gelderland verbleef in 2021 daalde ten opzichte van 2020 met 33% naar 109.000. Het aantal overnachtingen daalde (65%) naar 368.000. De gemiddelde verblijfsduur bleef gelijk met 3,4 nachten per gast.
Landelijk daalde het aantal Duitse gasten met 21% maar het blijft verreweg de grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Hieronder zien we de belangrijkste 3 herkomstlanden van toeristen in Gelderland. Duitsland is de laatste jaren altijd het grootst geweest, maar van 2016 tot 2019 was de groei ook aanzienlijk groter dan bij België en het Verenigd Koninkrijk.
Het is interessant om te kijken hoe Gelderland zich verhoudt tot Nederland. Gaat de daling van Duitse toeristen volgens de bestaande verhoudingen? Of is de impact van de daling op de provincie Gelderland grotere dan de landelijke impact? Hierboven zien we de groeipercentages van het aantal verblijfsgasten en overnachtingen. Nederland liet tot 2019 een redelijk stabiele groei zien van rond de 10% per jaar. Door de Corona-crisis is het bezoek flink afgenomen de laatste twee jaar.
Gelderland geeft een grilliger beeld, maar laat zeker de laatste jaren een grotere groei zien dan Nederland. De relatieve groei bevindt zich in de periode 2012-2019 met een toename van 147% ook ver boven de landelijke groei van 93%. Daling die ingezet is in 2020 is percentueel gezien echter ook iets groter dan het landelijke gemiddelde.
Een duidelijk verschil tussen de verblijfsgast en de dagbezoeker. Een logische verklaring is de ligging uiteraard. De oostelijke provincies, die aan Duitsland grenzen, scoren hoger op dagbezoek. De westelijke provincies aan zee scoren hoger op verblijf. Ook de grote steden zullen hierin hun aandeel hebben. Gelderland scoort met een 4e en 5e plek bij beiden gemiddeld.
De prognose van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) is dat er in 2022 voor het eerste in twee jaar weer groei te zien zal zijn in het aantal Duitsers aan Nederland. Het NBTC schat dat het aantal bezoekers zal liggen tussen de 25% en 90% ten opzichte van het aantal van 2019. Dit is natuurlijk een flinke marge waaruit blijkt dat het lastig te voorspellen blijft en enorm af zal hangen van de ontwikkelingen rondom de pandemie. Het goede nieuws is wel dat alles wijst op een herstel.
Voor Gelderland geldt dezelfde voorspelling als landelijk. Er zal een groei zijn maar met welke cijfers blijft lastig te voorspellen.
Als we nog verder in de toekomst kijken, dan wordt 2030 vaak gebruikt. Het afgelopen jaar bewonderden ruim 1,3 miljard mondiale reizigers uiteenlopende plekken op de wereld. De UNWTO verwacht dat dit er in 2030 1,8 miljard zijn. Het NBTC meldt op haar beurt voor Nederland dat voorzichtige schattingen voorspellen dat het aantal inkomende bezoekers met minimaal 50% groeit van 18 miljoen in 2017 naar 29 miljoen in 2030. Zet de groei van de afgelopen jaren zich exponentieel door, dan kan dat in 2030 oplopen tot maar liefst 42 miljoen internationale gasten. Voor andere gebieden dan Amsterdam, de randstad of de kust komt een voorspelling van een groei van 39% trouwens.
Specifiek voor Duitsland voorspelt NBTC bijna een verdubbeling, van ruim 5,2 miljoen in 2017 naar ruim 10,3 miljoen in 2030. Let op: voorspellingen zover in de toekomst zijn erg lastig. Het houdt met een aantal zaken wel rekening, maar zaken als de Brexit, verduurzaming ed zijn hierin niet in verschillende scenario’s meegenomen. Hoe dan ook, moeten we zeker rekening houden met een flinke groei van vakantiegangers komende jaren en zeker ook specifiek vanuit Duitsland.
WIE WAT WAAR?
Om de Duitse bezoeker goed te kunnen ontvangen, is het goed om ze goed te leren kennen. Wie zijn het? Uit welk deel van Duitsland komen ze? In welke periode komen ze? Komen ze met de auto of op een andere manier? En wat zijn eigenlijk de beweegredenen om hier naartoe te komen? We hebben de antwoorden hier voor je op een rijtje gezet.
DE BELANGRIJKSTE CONCLUSIES:
Doelgroepen Socializers & Creatives zijn het grootst
Verreweg de meeste Duitse verblijfsgasten komen uit Noordrijn-Westfalen
Mei, de zomervakantie en oktober zijn populaire perioden
Ze komen vooral met de auto
Ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ontspanning zijn de belangrijkste redenen om hier naartoe te komen
TIP:
Gasten onthouden drie dingen van hun bezoek: het hoogtepunt, het dieptepunt en het weggaan. Bedenk een mooie afsluiting voor de gast zodat ze me een goed gevoel naar huis gaan.
Binnen het lifestyle-segmentatiemodel van Glocalities worden consumenten ingedeeld op basis van socio-demografische variabelen, waarden, psychologie, leefstijl en cultuur. Het is een wereldwijd onderzoek met als doel om tot praktische inzichten te komen in de motivatie van doelgroepen. De segmenten in dit model zijn vertaald naar 5 doelgroepen kijk voor meer informatie op de website van Glocalities.
Bij de Duitse bevolking uit Noordrijn-Westfalen springen de doelgroepen Socializers en Creatives er boven uit. De Socializers zijn zoals de naam doet vermoeden op zoek naar contact met andere mensen en vinden vrijheid en entertainment belangrijk. De Creatives vinden vrijheid ook belangrijk maar zijn daarnaast ook op zoek naar zelfontwikkeling en cultuur.
De reden dat er gekeken wordt naar de regio Noordrijn-Westfalen is dat 54% van de Duitse bezoekers aan ons land uit deze regio komt. Andere regio’s waar Duitse bezoekers vandaan komen zijn Hessen/Rijnland Pfalz/Saarland (16%) en Nedersachsen/Bremen/Hamburg/Sleeswijk-Holstein (12%). Hieruit blijkt dat de regio Noordrijn-Westfalen verreweg het meest interessant is.
LEEFTIJD
Van de Duitsers die wel eens op vakantie zijn geweest in Nederland is er nauwelijks een verschil in populariteit waar te nemen qua leeftijd. In alle leeftijdscategorieën is ongeveer de helft wel eens op vakantie geweest in Nederland. Bij dagjesmensen liggen de percentages maar iets hoger, voor de jongeren (18-24 jaar) zelfs iets lager.
Reisgezelschap
De meerderheid van de Duitse bezoekers gaan voor een langere reis bij voorkeur met het eigen gezin op pad. Dit wordt gevolgd door reizen met familie en vrienden
Vooral voor inwoners van de aan Nederland grenzende deelstaten is Nederland een aantrekkelijke bestemming voor een dagje weg of vakantie. Nordrhein Westfalen is met ruim 50% voor zowel korte als langere vakanties verreweg de belangrijkste herkomstdeelstaat. Daarachter zijn Niedersachsen en Rheinland Pfalz met beiden ongeveer 15% het grootst (bron: De internationale bezoeker, Citynavigator, 2020). Dit betekent dus dat 4 op de 5 Duitsers die op vakantie gaan naar Nederland uit deze 3 gebieden in het westen van Duitsland komen.
Van de Duitsers die wel eens op vakantie in Nederland zijn geweest geeft iets meer dan de helft (52%) aan gemiddeld genomen één keer per jaar of vaker een (korte) vakantie in Nederland te houden (bron: meer inzicht in Duitse vakantiegangers, 2017). Maar wanneer komen ze dan? Globaal genomen houdt dit de standaard verdeling aan die we zowel bij binnenlandse als andere buitenlandse toeristen zien: een piek in het voorjaar in mei en de traditionele zomervakantie maanden juli en augustus. Voor 2021 valt echter met name op dat het grootste aantal bezoekers naar Nederland in oktober plaats heeft gevonden. Dit heeft te maken met het relatief goede weer en de enigszins beperkte Covid maatregelen die voor beide landen in die maand golden. Einde van de maand echter liepen in beide landen de besmettingen weer flink op waardoor je meteen een dip in de bezoekersaantallen kunt zien. Zie hieronder.
Goed om te beseffen is dat Duitsland meer officiële feestdagen en vrije dagen heeft dan Nederland (bron: OESO). En ook belangrijk is dat ze andere feestdagen hebben zoals bijv De dag van de Duitse eenheid, Sacramentsdag, dag van de arbeid of Allerheiligen. Dit kan ook meteen deels het verschil in oktober verklaren, aangezien er een aantal in oktober zijn.
Gezien de (voorspelde) drukte op toeristisch gebied is het ook interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de spreiding in tijd. Hieronder zien we dat er voorlopig nog geen duidelijke trend zichtbaar is in de drukte binnen de seizoenen van Duitse vakantiegangers naar Gelderland tot 2019. Voor de jaren 2020 en 2021 is duidelijk het effect van pandemiemaatregelen te zien in het bezoekersgedrag. Er zijn enorme afwijkingen ten opzichte van voorgaande jaren.
Een Duitse toerist is niet hetzelfde als een Nederlandse toerist die eigen land verkent. Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Een Duitse toerist;
… heeft tot wel 40 vrije dagen per jaar, een van het hoogste aantal van Europa
… vindt service zeer belangrijk, net even iets extra’s doen zijn ze zeker gevoelig voor
… houdt niet van verassingen en regels zijn regels
… is over het algemeen formeel in communicatie
… zal feedback geven zowel positief als negatief wanneer niet aan gemaakte beloftes wordt voldaan
… is gezondheids- en milieubewust
… is bereid meer uit te geven voor kwaliteit
… heeft interesse in ‘Land & Leute’
… is loyaal en zal bij een goede ervaring regelmatig terugkeren
… verwacht kennis van de Duitse taal (oudere generatie)
Vergeleken met andere herkomstlanden, komen verblijfsgasten uit Duitsland relatief vaak voor vakantie naar Nederland (69% om 86%). Het andere deel komt als zakelijk bezoeker.
Het merendeel van de Duitse bezoekers aan Nederland komen dus voor vakantie. Wat zijn de top 10 redenen voor Duitsers om te gaan reizen? Wat motiveert hen om af te reizen naar Nederland.
Van de Duitsers die wel eens op vakantie in Nederland zijn geweest geeft iets meer dan de helft (52%) aan gemiddeld genomen één keer per jaar of vaker een (korte) vakantie in Nederland te houden. Onder 18-34 jarigen en gezinnen met kinderen (< 18 jaar) ligt de bezoekfrequentie iets hoger dan gemiddeld.
Circa een derde deel van de vakantiegangers en de makers van een dagtocht kan betiteld worden als frequente bezoeker van Nederland (4 keer of vaker in de afgelopen 3 jaar). Frequente vakantiegangers en makers van een dagtocht naar Nederland (> 3 keer) zijn relatief veel vertegenwoordigd in de segmenten Nora en Michael en iets minder in het segment Mary.
VERBLIJF
112.000 Duitsers verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Ze verbleven het vaakst op een camping. Ze verblijven daar gemiddeld 4,1 nachten. In een hotel (1,7) blijven gasten beduidend korter en bungalowparken (4,8) blijven gasten langer.
Tijdens hun verblijf gaat de Duitse toerist het liefst wandelen door een stad. Het bezoeken van een natuurgebied en historische bezienswaardigheden en het maken van een rondvaart scoren relatief hoog bij 45-64 jarigen. Een dierentuin en een attractiepark zijn bovengemiddeld populair bij gezinnen met jonge kinderen (resp. 36% en 39%). Evenementen/festivals scoren hoog bij jongeren tot 25 jaar (30%).
Een Duitser besteedt tijdens diens verblijf gemiddeld een stuk meer dan de binnenlandse toerist.
Duitse verblijfsgasten in Gelderland verblijven sinds 2020 het vaakst op een camping. Waar het verblijf op nationaal niveau voor 49% in een hotel is. Verder is het interessant om te zien dat de afgelopen twee jaar de populariteit van hotels is afgenomen en dat de campings en bungalowterreinen hiervan hebben kunnen profiteren. Deze trend is met name op nationaal niveau goed te zien. Een logische verklaring voor deze beweging is dat bij zowel campings als bungalows er meer ‘controle’ is over de eigen omgeving. Waar je in een pandemie periode contact met anderen wilt minimaliseren is de keuze voor verblijf in een hotel dus minder vanzelfsprekend. Hoe zich dit na de pandemie zal ontwikkelen zal moeten blijken.
De Duitse Hotelgast
Er is onderzoek gedaan specifiek gericht op de Duitse Hotelgast. Hoe vaak komen ze, hoe boeken ze, wat geven ze uit en wat doen ze graag tijdens het bezoek. Dit alles is samengevat in deze factsheet Duitse Hotelgast.
De Duitse Campinggast
Hetzelfde onderzoek dat er gedaan is voor de hotelgast is ook gedaan voor de Duitse Campinggast. Lees in deze Duitse Campinggast factsheet meer over boekgedrag, dagbestedingen, inspiratiebronnen en meer.
Er kwamen in 2021 2.596.000 Duitse verblijfsgasten naar Nederland. Samen verbleven ze liefst 10.115.000 overnachtingen in ons land. 112.000 Duitsers verbleven in 2021 minstens 1 nacht in de provincie. Dat is een daling van 31,2% ten opzichte van het jaar ervoor.
Gemiddeld komt dat neer op ongeveer 3,4 nachten per gast. Dat is zoals hieronder te zien eigenlijk al jaren zo. Vergeleken met andere belangrijke herkomstlanden zoals België (2,7) en het Verenigd Koninkrijk (2,0) is dat veel.
Een stadswandeling en het bezoeken van het strand zijn de meest populaire activiteiten tijdens een bezoek aan Nederland. Het bezoeken van een natuurgebied en historische bezienswaardigheden en het maken van een rondvaart scoren relatief hoog bij 45-64 jarigen. Een dierentuin en een attractiepark zijn bovengemiddeld populair bij gezinnen met jonge kinderen (resp. 36% en 39%). Evenementen/festivals scoren hoog bij jongeren tot 25 jaar (30%).
Door Duitsers wordt gemiddeld € 442,- per persoon per verblijf besteed. In totaal werd er door de Duitse verblijfsgasten ruim €1,5 miljard in Nederland besteed (2020).
ZOEKEN EN BOEKEN
Vanuit Duitsland wordt in Google vooral gezocht op ‘Holland’ door mensen die geïnteresseerd zijn in een vakantie of dagje weg naar Nederland. Ruim 4x zoveel als op ‘Niederlande’ en nog veel meer dan op ‘Nederland’. Ze zoeken veelal naar overnachtingsaccommodaties. Daarbinnen is ‘ferienhaus’ erg populair. Daarop wordt 2x zoveel gezocht als op ‘ferienwohnung’, een term die zelf ook in de top 5 staat. Daarnaast zijn campings (campingplatze) en center parcs veel gezocht.
Duitse gasten boeken, niet heel verrassend, voor het merendeel online op websites. Via telefoon, fax en e-mail wordt door net iets minder dan een kwart van de Duitsers geboekt. Ze doen dat vooral zo’n 4 to 12 weken vantevoren. Kunnen boeken in hun eigen taal (geen Google Translate) vindt een heel groot gedeelte daarbij belangrijk. Ook beschikbaarheid van omgevingsinformatie en menukaarten in het Duits vindt meer dan de helft van deze Duitsers belangrijk voor hun keuze.
Ook de Duitse gast boekt tegenwoordig steeds meer online (67%) via een website of e-mail. 33% van de Duitsers maakt nog graag gebruik van de ‘Analoge’ opties via telefoon of in een persoonlijk een of een gesprek. Er zit wel verschil tussen het boeken van een lange of korte vakantie. Bij korte vakanties is te zien dat dit meer online geboekt wordt terwijl bij lange vakanties een persoonlijk gesprek in 20% van gevallen populair is. Uit cijfers van Euregio blijkt verder dat 31,8% werd beïnvloed door korting of aanbiedingen.
Taal
Weinig Duitsers spreken Nederlands. Laat daarom (gedeeltes van) je website en brochures vertalen of beter nog redigeren door een native Duitse tekstschrijver en let daarbij op correct gebruik van de taal. Anders word je snel als onprofessioneel gezien. Duitsers zullen om dezelfde taalreden niet zo snel naar Nederland bellen. Bied daarom de mogelijkheid om direct online te boeken of vermeld dat er iemand binnen het bedrijf Duits spreekt.
Website
Zoals eerder vermeld is een website (of deel van) in het Duits een must voor het aanspreken van de Duitse reiziger. Let verder op dat de website rustiger is dan bij de Nederlandse versie. Duitse websitebezoekers houden van duidelijke en overzichtelijke websites, een meer klassiek ontwerp. Verder is het uitstralen van vertrouwen erg belangrijk, meer nog dan bij Nederlandse websitebezoekers. Duitser zijn namelijk over het algemeen beter vooraf geïnformeerd en kritisch. Dit vertrouwen kan geboden worden door middel van het duidelijk tonen van eventuele awards, kwaliteitsmerken en beoordelingen. Deze laatste zijn ook belangrijk om te hebben op ‘onafhankelijke’ websites om de Duitser vertrouwen te geven in een product/dienst. De meest gebruikte boekingswebsites in Duitsland zijn:
De meeste Duitse vakantiegangers boeken de vakantie 4 tot 12 weken van tevoren. We weten dat Duitsers afgelopen jaar vooral in de zomervakantie ons land hebben bezocht. Daarnaast was er ook een opvallend hoge piek in oktober te zien. Dat is goed om te weten voor bijvoorbeeld marketingactiviteiten.
Let op deze cijfers waar bovenstaande grafiek op gebaseerd is dateren uit 2014. Meer recente cijfers zijn nog niet beschikbaar. Gezien de onzekerheid die meespeelde de afgelopen twee jaar rondom de verschillende pandemie maatregelen. Is een verschuiving naar meer last-minute boeken een duidelijk merkbare trend.
Uit onderzoek dat VisitVeluwe heeft laten uitvoeren blijkt dat 65% van de personen die Nederland (zeer) waarschijnlijk gaat bezoeken in de komende 3 jaar het belangrijk vindt om te kunnen boeken bij een Duitstalige website. Slechts 12% vindt dat onbelangrijk. Ook beschikbaarheid van omgevingsinformatie en menukaarten vindt meer dan de helft van deze Duitsers belangrijk.
Vanuit Duitsland wordt in Google vooral gezocht op ‘Holland‘ door mensen die geïnteresseerd zijn in een vakantie of dagje weg naar Nederland. Ruim 4x zoveel als op ‘Niederlande’ en nog veel meer dan op ‘Nederland’.
Ze zoeken veelal naar overnachtingsaccommodaties. Daarbinnen is ‘ferienhaus‘ erg populair. Daarop wordt 2x zoveel gezocht als op ‘ferienwohnung’, een term die zelf ook in de top 5 staat. Daarnaast zijn campings (campingplatze) en center parcs veel gezocht.
Op het gebied van recreatie zijn strand, markten (met name ‘stoffmarkt’) en specifieke attracties in trek.
Duitsers houden enorm van een vakantie aan het water. Hier wordt dan ook veel op gezocht.
Opvallend is dat er veel wordt gezocht naar vakanties met honden.
Er is 7 jaar aan gedetailleerde data over zoekvolumes op zoekopdrachten in Google vanuit Duitsland bekend bij VisitVeluwe. Wil je daar meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.
EXTRA INFORMATIE
15-Daagse Duitsland Booster
Ben je klaar voor de Duitse gast? In september start de 15-daagse booster “LEKKER Anders – Duitse marktbewerking” voor toeristische ondernemers.
Weer ´fertig´ voor het bereiken en ontvangen van Duitse gasten? Wij helpen jullie er graag bij …. van maandag 22 t/m woensdag 24 maart bieden we gezamenlijk met de Euregio verschillende webinars en online sessies aan om jullie weer 100 % fit te maken voor de bezoekers en gasten uit het buurland.
Van de buitenlandse gasten die Gelderland hebben bezocht, komt het overgrote gedeelte (23%) uit Duitsland, maar hoe zorgen we ervoor dat deze Duitse gasten ook daadwerkelijk naar deze regio komen?
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.