DE BRITSE TOERIST

Geschreven door:
Omar van Beek
Business Intelligence Marketeer

INLEIDING

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland en België de grootste herkomstmarkt voor inkomend toerisme naar Nederland. Het Verenigd Koninkrijk telde op 25 juni 2021 67.081.000 inwoners volgens het Office National Statistics (het Britse CBS). In 2021 kwamen 210.000 Britten daarvan als toerist naar Nederland. Het merendeel trekt naar Noord-Holland, maar ook Gelderland kan met zo’n 4.000 in 2021 verblijfsgasten op Britse gasten rekenen.

Ondanks dat het met 4.000 Britse gasten in 2021 in Gelderland niet om grote aantallen gaat is het toch interessant om zo veel mogelijk te weten te komen over de Britse. Er is met name door WOII een bijzondere band met de provincie. Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat geven ze uit? Hoe lang blijven ze? In dit document staan alle cijfers en inzichten die antwoord op deze vragen geven.

HOE ONTWIKKELT HET BRITSE INKOMEND TOERISME ZICH?

4.000 Britten verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is een daling van 50% ten opzichte van 2020. Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in het totale inkomend toerisme Gelderland daalde licht met 0.5%. Dit komt door de daling van het aantal gasten totaal en het relatief kleine aantal Britse gasten ten opzichte van bijvoorbeeld het aantal Duitse gasten.

Je ziet dat door de sterke daling van 50% minder Britse bezoekers het Verenigd Koninkrijk niet langer de derde plek in totaal aantal bezoekers aan Nederland en Gelderland inneemt. Waar dit voor 2019 nog wel het geval was is dit door de pandemie en de daarbij horende maatregelen teruggelopen. In 2021 neemt het Verenigd Koninkrijk landelijk gezien plek 6 in en voor de provincie Gelderland nemen de Britten plek nummer 5 in na de Duitsers, Belgen, Fransen en Amerikanen.

Ook het aantal overnachtingen in Gelderland is gedaald van 18.000 in 2020 naar 9.000 in 2021. De gemiddelde verblijfsduur is gelijk gebleven op 2,3 nachten per verblijf.

ONTWIKKELING VERBLIJFSTOERISME

GELDERLAND VS NEDERLAND

GELDERLAND VS ANDERE PROVINCIES

VOORSPELLING

WAAR VERBLIJVEN ZE?

WAAR VERBLIJVEN ZE?

Britten verblijven binnen Gelderland het vaakst in hotels/B&B’s/pensions. Meer dan 90% kiest hiervoor. Daarna komen de bungalowparken met een kleine 4% van de Britten die daarvoor kiezen. Interessant is verder om te zien dat in 2021 de bungalows een klein percentage van het hotelverblijf hebben weggekaapt. In tegenstelling tot de Nederlandse bezoekers, zijn kampeerterreinen en groepsaccommodaties bij Britten niet populair.

HOE LANG BLIJVEN ZE?

HOE LANG BLIJVEN ZE?

4.000 Britten verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is een daling van 50% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ondanks dat dit een daling is heeft dit, wanneer je naar de aantallen kijkt, voornamelijk te maken met het beperkte bezoekmogelijkheden in de eerste 6 maanden van 2021. Nadat de reisbeperkingen vanwege de pandemie vanaf juli enigszins versoepeld waren is meteen een toename van het aantal Britse gasten aan Nederland te zien. Ook het aantal overnachtingen ten opzichte van 2020 is met 50% licht gedaald.

De gemiddelde verblijfsduur is in de afgelopen 10 jaar altijd tussen de 2.3 en 2.4 nachten geweest.

WANNEER KOMEN ZE?

WANNEER KOMEN ZE?

De Britten komen traditioneel gezien met name in het voorjaar (april) en de zomer overnachten in Gelderland. Vergeleken met andere buitenlandse gasten is dat ook een normale lijn. Bij Nederlanders zit er een grotere piek bij mei en augustus en is de piek van november afwezig. De pieken ontstaan tijdens de traditionele vakanties. De paasvakantie in april, de zomervakantie in juli en augustus en de herfstvakantie in november.

Kijken we naar de cijfers voor 2021 (onderstaande grafiek) dan is heel duidelijk te zien wat de impact is geweest van de pandemie maatregelen en beperkingen. In het begin van 2021 kwamen er nagenoeg geen Britse gasten naar Nederland. In het najaar echter is er ineens een enorme piek. Dit kwam vanwege de versoepelingen die beide landen rond die periode introduceerden. De cijfers voor Gelderland zijn vergelijkbaar waar er in de maanden augustus, september, oktober en november weer Britse gasten verwelkomd werden in de provincie. December zakte het bezoek weer in elkaar door verscherpte maatregelen.

WAT GEVEN ZE UIT?

WAT GEVEN ZE UIT?

  • In totaal is in 2020 circa 397 miljoen euro in Nederland besteed door Britse bezoekers.

HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?

Saskia van der Veen
Accountmanager Noord-Veluwe
088 3660250 s.vanderveen@visitveluwe.nl
Tim Jansen
Accountmanager Zuid-Veluwe
088 366 02 50 t.jansen@visitveluwe.nl
DE BRITSE TOERIST
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
ONTWIKKELING
WIE, WAT, WAAR?
CONTACT