DE BELGISCHE TOERIST

Geschreven door:
Omar van Beek
Business Intelligence Marketeer

INLEIDING

Na Duitsland is België de grootste herkomstmarkt voor inkomend toerisme naar Nederland. België telde op 1 januari 2021 11.521.238 inwoners volgens StatBel (het Belgische CBS). In 2021 kwamen 1,2 miljoen Belgen daarvan als toerist naar Nederland. Dat is dus 11% van de totale bevolking. Het merendeel trekt naar Noord-Holland, maar ook Gelderland kan met zo’n 53.000 verblijfsgasten op veel Belgen rekenen. En dat is dus nog zonder de dagjesmensen.

Voor de Nederlandse markt zijn de Vlamingen het belangrijkst. Het ontbreken van een taalbarrière speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol, net als de nabije ligging van Nederland. 58% van de bevolking woont in Vlaanderen, dat zijn 6.682.318 mensen.

Belangrijk dus om zo veel mogelijk te weten over de Belgische bezoeker in het algemeen en de Vlaamse bezoeker in het bijzonder. Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat ondernemen ze op een vakantie? Wat geven ze uit? Hoe boeken ze? Etc. In dit document staan alle cijfers en inzichten die antwoord op deze vragen geven.

HOE ONTWIKKELT HET BELGISCHE INKOMEND TOERISME ZICH?

53.000 Belgen verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is lichte daling van 5% ten opzichte van 2020. Het aandeel van België in het totale inkomend toerisme Gelderland steeg, van 19,4% naar 22,%. Dit komt door de daling van het aantal gasten totaal, maar vooral ook door de daling van het aantal gasten uit Duitsland.

Daarmee blijven onze zuiderburen alsnog stevig op een tweede plek staan. Dat staan ze landelijk ook, maar daar is het verschil met de andere landen veel kleiner en is het aandeel de helft kleiner. In het bijzonder voor Gelderland zijn de Belgen dus een belangrijke groep toeristen.

Ook het aantal overnachtingen is gedaald van 151.000 in 2020 naar 145.000 in 2021. De gemiddelde verblijfsduur is licht gestegen van gemiddeld 2,70 nachten per verblijf naar 2,74 nachten per verblijf.

ONTWIKKELING VERBLIJFSTOERISME

GELDERLAND VS NEDERLAND

GELDERLAND VS ANDERE PROVINCIES

VOORSPELLING

WIE ZIJN HET?

WIE ZIJN HET?

DOELGROEPEN

Binnen het lifestyle-segmentatiemodel van Glocalities worden consumenten ingedeeld op basis van socio-demografische variabelen, waarden, psychologie, leefstijl en cultuur. Het is een wereldwijd onderzoek met als doel om tot praktische inzichten te komen in de motivatie van doelgroepen. De segmenten in dit model zijn vertaald naar 5 doelgroepen kijk voor meer informatie op de website van Glocalities.

Bij de Belgische bevolking uit Vlaanderen springen de doelgroepen Socializers en Creatives er boven uit.  De Socializers zijn zoals de naam doet vermoeden op zoek naar contact met andere mensen en vinden vrijheid en entertainment belangrijk. De Creatives vinden vrijheid ook belangrijk maar zijn daarnaast ook op zoek naar zelfontwikkeling en cultuur.

De reden dat er gekeken wordt naar de regio Vlaanderen is dat maar liefst 91% van de Belgische bezoekers aan ons land uit deze regio komt.

LEEFTIJD

Een vakantie in Nederland is onder de Vlaamse jongeren (18-24 jaar) het meest populair. 65% van hen is wel eens op vakantie in Nederland geweest. Maar ook onder de 65-plussers is nog altijd ruim de helft wel eens in Nederland op vakantie geweest. De percentages van Vlamingen die wel eens een dagje naar Nederland zijn geweest liggen iets hoger, rond de 60%.

GEZINSSAMENSTELLING

De verschillen in populariteit van Nederland voor een dagtocht of vakantie is voor de gezinssamenstellingen niet heel groot. Een kleine afwijking zien we bij eenpersoonshuishoudens waar net iets minder dan de helft wel eens op vakantie in Nederland is geweest.

WAAR VERBLIJVEN ZE?

WAAR VERBLIJVEN ZE?

Belgen verblijven binnen Gelderland het vaakst in hotels/B&B’s/pensions. Twee op de drie kiest hiervoor. Daarna komen de bungalowparken, die doordat mensen daar veel langer verblijven wel het grootste aandeel in overnachtingen hebben. In tegenstelling tot de Nederlandse bezoekers, zijn kampeerterreinen bij Belgen veel minder populair.

De cijfers zijn pas sinds 2018 te specificeren naar herkomstland op provinciaal niveau. Dus de ontwikkeling gaat nu niet verder dan over de afgelopen 4 jaar. Hierin is te zien dat, zowel landelijk als provinciaal, bungalowparken populairder zijn geworden, ten koste van de hotels/B&B’s.

HOE LANG BLIJVEN ZE?

HOE LANG BLIJVEN ZE?

53.000 Belgen verbleven in 2021 minstens 1 nacht binnen Gelderland. Dat is een daling van 5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ondanks dat dit een daling is heeft dit, wanneer je naar de aantallen kijkt, voornamelijk te maken met het beperkte bezoekmogelijkheden in de eerste 6 maanden van 2021. Nadat de reisbeperkingen vanwege de pandemie vanaf juli enigszins versoepeld waren is meteen een sterke toename van het aantal Belgische gasten aan Nederland te zien. Ook het aantal overnachtingen ten opzichte van 2020 is met 4% licht gedaald.

Het kleine verschil tussen het aantal bezoekende gasten en het aantal overnachtingen betekent dat de gemiddelde verblijfsduur is gestegen van 2.7 in 2020 naar 2.74 in 2021.

WAT ONDERNEMEN ZE?

WAT ONDERNEMEN ZE?

Wandelen en natuur zijn het meest populair onder Vlamingen die de Veluwe bezoeken. Ook stedenbezoek en fietsen staan hoog. Evenementen bezoeken scoort het laagst, slechts 1 op de 25 heeft daar een voorkeur voor.

WAT GEVEN ZE UIT?

WAT GEVEN ZE UIT?

  • In totaal is in 2020 circa 352 miljoen euro in Nederland besteed door Belgische bezoekers.

WAAR KOMEN ZE VANDAAN?

WAAR KOMEN ZE VANDAAN?

Vooral voor inwoners van Vlaanderen is Nederland een aantrekkelijke bestemming voor een dagje weg of vakantie. Van de ruim 11,4 miljoen Belgen woont 57% in Vlaanderen. Toch zijn zij goed voor ruim 90% van de toeristen (Bron: NBTC) in Nederland. Wallonië en Brussel komen samen tot ongeveer 9%. Gezien de ligging en met name de taal is dat niet heel verrassend.

WANNEER KOMEN ZE?

WANNEER KOMEN ZE?

De Belgen komen niet geheel verrassend met name in het voorjaar (april) en de zomer overnachten in Gelderland. In het najaar is in november ook een piek te zien. Vergeleken met andere buitenlandse gasten is dat ook een normale lijn. Bij Nederlanders zit er een grotere piek bij mei en augustus en is de piek van november afwezig.

De pieken ontstaan tijdens de traditionele vakanties. De paasvakantie in april, de zomervakantie in juli en augustus en de herfstvakantie in november.

Goed om te beseffen is dat België meer officiële feestdagen (vrije dagen) heeft dan Nederland. En ook belangrijk is dat ze andere feestdagen hebben zoals bijv Feest van de Arbeid, Feestdag Vlaamse gemeenschap, Allerheiligen of Koningsdag in november.

Gezien de (voorspelde) drukte op toeristisch gebied is het ook interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de spreiding in tijd. Vergeleken met vorig jaar is de winter populairder geworden ten koste van het voorjaar. Hieronder zien we echter dat er voorlopig nog geen hele duidelijke trend zichtbaar is in de drukte binnen de seizoenen van Belgische vakantiegangers naar Gelderland.

Iets dat wel opvalt in de diagram is dat de jaren 2020 en 2021 door de pandemie zeer onregelmatige seizoenen waren. Dit door de beperkingen en de onzekerheden rondom de verschillende beperkingen en ‘lockdowns’.

HOE KOMEN ZE?

HOE KOMEN ZE?

Verreweg de meeste Belgische toeristen komen met de auto naar Nederland. Dit wordt gevolgd door een groep die met een touringcar naar Nederland komt. Het percentage dat per trein of vliegtuig ons land bezoekt is minimaal.

WAAROM KOMEN ZE?

WAAROM KOMEN ZE?

Vergeleken met andere herkomstlanden, komen verblijfsgasten uit België relatief vaak voor vakantie naar Nederland (69% om 86%). Het andere deel komt als zakelijk bezoeker.

We hebben nog wat verder ingezoomd op de Belgische toerist en diens bezoekredenen. Specifiek voor de Vlaamse bezoekers aan de Veluwe. Daarnaast zijn alleen mensen gevraagd die de kans reëel achten dat ze in de komende 3 jaar een (korte) vakantie naar Nederland gaan ondernemen.

HOE VAAK KOMEN ZE?

HOE VAAK KOMEN ZE?

Ruim een kwart van de Vlamingen gaat ongeveer één keer per jaar op vakantie naar Nederland. Meer dan drie op de tien Vlamingen onderneemt twee of meer vakanties per jaar naar Nederland. Aan de andere kant geeft slechts een op de vijf aan incidenteel naar ons land op vakantie te gaan.

Vlamingen ondernemen opmerkelijk vaak dagtochten naar Nederland: ruim een vijfde (21%) komt vier keer per jaar of vaker naar ons land voor een daguitstap. Bijna drie kwart van de Vlamingen (72%) onderneemt minstens één keer per jaar een dagtocht naar Nederland.

 

BEKENDHEID & IMAGO

BEKENDHEID

BEZOEKINTENTIE

IMAGO

BEZOEKREDENEN

HEB JE VRAGEN EN/OF OPMERKINGEN?

Tatos Ohan
Accountmanager Rijk van Nijmegen & De Betuwe
088 366 02 50 t.ohan@visitarnhemnijmegen.nl
Hugo Veenendaal
Accountmanager Regio Arnhem & De Liemers
088 366 02 50 h.veenendaal@visitarnhemnijmegen.nl
DE BELGISCHE TOERIST
INHOUDSOPGAVE
INLEIDING
ONTWIKKELING
WIE, WAT, WAAR?
WIE, WAT, WAAR? 2/2
BEKENDHEID & IMAGO
CONTACT